STORA BERGET 1
STIGEN UPP PÅ BERGET
Bakom stugan finns ett annat - mera omfattande berg. Här är stigen som leder upp på berget.
STIGEN FORTSÄTTER UPP
Här fortsätter stigen.
STIGEN KOMMER TILL EN LJUNGHED
Här går stigen över en ljunghed.
OCH FORTSÄTTER ÖVER LJUNGHEDEN
Här är mitten av ljungheden
UPPE PÅ DET STORA BERGET
Nu har vi kommit upp på det stora berget. Man har fin utsikt över skärgården och havet härifrån. Precis utanför går en stor farled som är mycket trafikerad under sommaren. Vi brukar kalla den för "havets E6".
BRONSÅLDERSRÖSE
Alldeles bredvid finns ett stort bronsåldersröse som brukar kallas för Ulebergs Töser på grund av att man lagt upp stenen i tre toppar. Röset har tjänat som ett viktigt sjömärke under lång tid.
Utdrag från Wikipedia:
Bronsåldern är den första förhistoriska period som visar tydliga tecken på internationella förbindelser via handel. Handelsförbindelser upprätthölls av hövdingar och stormän, vilket bland annat syns i distributionen av bronsföremål. Jakten på dessa lockande metaller var, i kombination med de spännande upptäcktsresorna, det som försåg nordborna med nya attraktiva produkter. Av den guldlika bronsen som hade en låg smältpunkt kunde man gjuta vapen, verktyg och smycken. Även om man under bronsåldern ej hade någon större kännedom om främmande länders kultur, så medförde handelsresornas varuflöden nya kulturimpulser.
När Sverige befann sig i slutet av yngre stenåldern, hade delar av Europa och Främre Orienten redan hamnat i vad som kallas kopparstenåldern och för cirka 3200 f.Kr. hade man där börjat experimentera med att legera koppar. Till en början användes arsenik vilket gav en spröd brons. Därefter tillsattes tenn, en metall som förmodligen först hittades i Anatolien, varmed en betydligt bättre brons kunde framställas. Ungefär 2000 f.Kr. började bronsföremål i liten skala även tillverkas i Sverige. Av vetenskapshistoriska skäl har man dock placerat bronsålderns inledningsskede efter en senare samling föremål som kom cirka 1700 f.Kr.
GROTTA I DET STORA BERGET
Nära Ulebergs Töser finns också en ganska stor grotta.